We gooien met z’n allen heel wat eten weg. In Nederland gooien we ongeveer 9 procent van ons eten in de afvalbak zonder het te gebruiken. Dat is wel 34 kilo per persoon per jaar. In verspillen alle Nederlandse huishoudens samen 590 miljoen kilo voedsel. De oplossing is natuurlijk verstandiger met ons eten omgaan. Bijvoorbeeld door alleen te kopen wat je echt nodig hebt en het op de juiste manier te bewaren. Maar je kunt ook je etensresten op een creatieve manier gebruiken om voedselverspilling tegen te gaan.
Hoe kun je op een creatieve manier voedselverspilling tegengaan?
1. Maak croutons van oud brood
Lekker toch, croutons door je salade? Met overgebleven brood kun je ze makkelijk zelf maken. Snijd je oude brood in blokjes en gooi het in een schaal met wat olijfolie en eventueel kruiden. Daarna op een bakplaat een tijdje in de oven en je hebt heerlijke croutons. Is het brood zelfs daarvoor te oud? Je kunt het ook verkruimelen en de kruimels later gebruiken.
2. Maak zelf groentebouillon
Overgebleven stukjes groente hoef je niet weg te gooien, je kunt er gewoon zelf groentebouillon mee maken. Snijdt de stukjes in kleine stukjes – hoe kleiner hoe meer smaak ze afgeven – en bak het in wat olie op hoog vuur. Daarna schep je het over in een pan en doe je er één of twee liter water bij. Voeg peper, kruiden en eventueel laurier aan toe. Laat het geheel een uurtje koken en giet het daarna door een zeef om alle stukjes eruit te halen.
3. Groei je groenten opnieuw in water
Voor wie voedselverspilling tegen wil gaan is het hergebruiken van groente een goede optie. Van sommige groentes kun je van de restjes gewoon weer een heel nieuw exemplaar groeien. Onder andere bosui, selderij, uien en wortels kunnen uit een klein restje weer opnieuw groeien. Plaats het stukje groente in een schaaltje met water en wacht tot het weer wortels heeft. Vanaf dat punt kun je het overplaatsen in wat potgrond.
4. Maak een luchtverfrisser/schoonmaakmiddel van de schil van citrusvruchten
Ben je dol op een citrusgeur in je huis? Je kunt de schil van citroenen en sinaasappels gebruiken om natuurlijk schoonmaakmiddel te maken. Vul een pot met schillen en azijn en laat het een tijd staan in een donkere, koele plaats, zoals achterin de koelkast. Na twee weken kun je de inhoud door een zeef halen en in een spuitfles 1 op 1 mengen met water. Ideaal voor ramen, wasbakken, het aanrecht en andere oppervlakken.
5. Begin een composthoop
Misschien ben je net je eigen moestuin begonnen of kunnen je plantjes gewoon wat extra voedingsstof gebruiken. In een composthoop worden je etensresten verteerd en kun jij het resultaat gebruiken voor je (moes)tuin. Ondanks dat dit alsnog een vorm van ‘weggooien’ is, is het geen voedselverspilling. Je geeft het een nieuw leven.
6. Bevries overgebleven verse kruiden
Verse kruiden zijn meestal een stuk lekkerder dan gedroogde kruiden. Het nadeel is dat je vaak een deel overhoud door de hoeveelheid in een verpakking. Als je de kruiden fijnhakt en in de vriezer stopt kun je ze later weer gebruiken voor bijvoorbeeld een soep of saus. De fijngehakte kruiden kun je in een ijsblokjesvorm doen met water of eventueel (olijf)olie. Olie behoud de smaak namelijk beter en ontdooit ook sneller.
7. DIY beauty-producten
Er zijn meer dan genoeg DIY’s te vinden met etenswaren. Bijvoorbeeld een zelfgemaakt gezichtsmasker met die avocado die toch eigenlijk iets te zacht is om nog te eten. Kijk eens of je op die manier een nieuwe bestemming kunt vinden voor de havermout die maar niet op komt of fruit dat eigenlijk net te rijp is.